{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Jobs predstavio Appleovo sjedište budućnosti

F
9.6.2011. u 08:55
0
27
Jobs predstavio Appleovo sjedište budućnosti
0
Glavni direktor Applea Steve Jobs u utorak je nenajavljeno posjetio sastanak gradskog vijeća u kalifornijskom gradu Cupertinu, domu kompjuterskog diva, da bi otkrio planove za gradnju novog, supermodernog sjedišta Applea, javlja u srijedu lokalni list Courier Cupertino.
Prstenasta zgrada s parkom u središtu, zapanjujućeg dizajna koji podsjeća na "svemirski brod", imat će četiri sprata i kancelarije za 12.000 zaposlenih.

"Mislim da se radi o najboljoj poslovnoj zgradi na svijetu", kazao je Jobs, koji se ranije ove sedmice pojavio na konferenciji Worldwide Developers.

Trenutno je u sjedištu Applea oko 2.800 zaposlenih, a ostatak radi u iznajmljenim zgradama širom grada. Novo sjedište bit će smješteno na parceli od 60 hektara u blizini trenutnog sjedišta kompanije Hewlett-Packard, koja će se preseliti sljedeće godine.

Kružna zgrada bit će arhitektonski podvig, a krasit će je veliko unutrašnje dvorište. "Ne postoji nijedan ravan komad stakla u toj zgradi", kazao je Jobs.

Okoliš će biti transformiran iz pretežno asfaltnog u zelenilo. Parking će biti podzemni, a Jobs je najavio da Apple planira udvostručiti sadašnjih 3.700 stabala na parceli. On želi posaditi voćnjake marelica, kakvi su nekada postojali u blizini gdje je odrastao. Glavni energent zgrade bit će prirodni plin.

Gradski vjećnik Orrin Mahoney kazao je o Appleovu prijedlogu kako bi "riječ spektakularan bila nepotpuna". Dodao je da se vijeće raduje saradnji s Jobsom tokom procesa gradnje. Očekuje se da će izgradnja početi iduće godine, a otvorenje se planira u 2015.

Steven Paul Jobs (56), pionir informatike i karizmatični čelnik Applea boluje od raka gušterače, koji je prema navodima liječnika, u terminalnoj fazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: