Tehnologija
215

Jeftiniji život je moguć: Samo 300 KM godišnje za grijanje, hlađenje i toplu vodu

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru Energetskih dana Sarajevo 2015 danas je upriličen Dan otvorenih vrata u Pasivnoj kući na Kovačima.

Riječ je o energetski efikasnoj kući koja, prema saopćenju iz Općine, troši i do 20 puta manje od prosječne kuće u Bosni i Hercegovini.

Općina Stari Grad je vlasnik ove specifične nekretnine, zemljišta i objekta koji je otvoren prije manje od godinu dana. Kompanija Promo iz Donjeg Vakufa, koja je zajedno sa 18 podizvođača izgradila kuću, u narednih 12 godina objekt će koristiti u promotivno-edukativne svrhe.

Jedna prosječna porodica bi za ovakav dom trebala izdvojiti više novca nego za "običnu" kuću iste veličine (oko 100 kvadrata), ali svako ulaganje ima svoje dugoročne plodove.

Eldin Čolak, tehnički direktor kompanije Promo, tvrdi da je objekat zapravo kuća budućnosti, a slični domovi se već godinama grade u državama Evropske unije.

"Riječ je o niskoenergetskim kućama koje su standardizovane u Evropskoj uniji i već se grade što je propisano normativima i zakonima. Pasivna kuća za zagrijavanje troši maksimalno 15 kWh po kvadratnom metru godišnje. To se dobija dobrim planiranjem objekta, sa dobrim arhitektonsko-građevinskim projektom, dobrom izolacijom, sa minimaliziranjem gubitaka toplote i maksimaliziranjem gratis energije od elektronskih uređaja i raznih aparata", objašnjava Čolak za Klix.ba.

U Kantonu Sarajevo prosječna kuća troši od 50 do 100 kW sati po kvadratnom metru. Bitna stavka je to što se pri pravljenju ovakvog doma teži kreiranju jednog "balona" što se radi sa, između ostalog, i PVC folijama koje se preklapaju jedna preko druge.

"U novcu je to najegzaktniji pokazatelj – ovakav objekat u BiH košta 1.500 KM po kvadratnom metru, a cijena grijanja, hlađenja, ventilaciju i sanitarnu toplu vodu iznosi oko 300 KM godišnje za četveročlanu porodicu", rekao je Čolak.

Srce objekta je pametni ventilacijski sistem sa rekuperatorom. Temperatura kuće se, između ostalog, održava uz pomoć sistema usisavanja vazduha koji se zagrijava uz pomoć energije same zemlje. Cijevi se polažu ispod kuće, a ulazni zrak je potom topliji za 10 stepeni u odnosu na vanjski zrak.

Objekat se nalazi u ulici Nadmlini i predstavlja primjer kako domovi u Bosni i Hercegovini mogu izgledati, i što je najvažnije, kako mogu biti drastično energetski efikasniji.