U Swissotelu
32

U Sarajevu održana Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti u javnim zgradama

V. K.
Danas je u Swissotel Sarajevo, u organizaciji Federalnog ministarstva prostornog uređenja, održana 2. Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti u javnim zgradama pod nazivom "Značaj implementacije Strategije obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine do 2050".

Događaj je okupio sve ključne aktere u oblasti energetske efikasnosti u BiH, uključujući javni sektor, kreatore politika na svim razinama vlasti, naučno-akademsku zajednicu, međunarodne organizacije, finansijske institucije, konsultante, projektante i predstavnike građevinskih kompanija, s ciljem promoviranja razvojnih benefita Strategije obnove.

Učesnicima konferencije prezentiran je nacrt dokumenta "Strategija obnove zgrada u FBiH do 2050." kao prvi korak prema transformaciji sektora zgradarstva u energetski visokoefikasan, dekarboniziran i održiv sektor, sa primarnom funkcijom zaštite zdravlja i poboljšanja kvalitete života svih građana, i njihovog ekonomskog prosperiteta.

U uvodnom obraćanju, ministar Nedić ukazao je na činjenicu da javni sektor treba biti predvodnik energetske obnove u FBiH i da to načelo Federalno ministarstvo prostornog uređenja uspješno slijedi od 2011. godine, kroz energetsku obnovu 460 javnih zgrada u FBiH, ukupne investicijske vrijednosti od 55,2 miliona eura.

Istaknuo je opredjeljenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za dekarbonizaciju sektora zgradarstva kroz poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada, koje se potvrđuje dugogodišnjom saradnjom sa finansijskim institucijama i organizacijama poput Svjetske banke, KfW, UNDP i GIZ, uz čiju podršku su implementirani brojni projekti energetske efikasnosti u BiH. Potvrdio je i da se suradnja sa KfW- om i Zelenim klimatskim fondom (GCF) nastavlja te da je ministarstvo otvoreno za suradnju i sa drugim partnerima na novim projektima obnove javnih zgrada.

Premijer Nikšić naglasio je da je proces obnove zgrada i ispunjavanje strateškog cilja moguće ostvariti uz pomoć dugoročnih i održivih mehanizmima finansiranja javnog i privatnog sektora, te da je obaveza Vlade FBiH, resornih ministarstava i institucija pružiti podršku u kreiranju ambijenta i stvaranju preduvjeta za povoljniju investicijsku klimu za implementaciju investicija definiranih u okviru Strategije obnove.

Nadalje je naglasio da je Vlada odlučna u podršci energijske obnove javnih zgrada, što potvrđuje i podrška Revolving fondu za energetsku efikasnost javnih zgrada u FBiH, uspostavljenom 2021. godine. Ovaj održivi mehanizam finansiranja koji ima za cilj omogućiti povrat/revolving uloženih i privlačenje dodatnih sredstava, Vlada je podržala sa 4.750.000 KM, a imajući u vidu ostvarene rezultate Ministarstva, ove godine donesena je odluka o podršci sa dodatnih 7.000.000 KM.

Energetski efikasna obnova zgrada u FBiH prilika je za sveobuhvatne radova u oblasti održive gradnje uz primjenu novih materijala i pametnih tehnologija te obnovljivih izvora energije, što bi doprinijelo ekonomskom razvoju i kreiranje novih radnih mjesta. S ciljem pokretanja novog ciklusa kapitalnih investicija u građevinskom sektoru, konferencija je ukazala na značaj uspostavljanja održivih mehanizama finansiranja kao ključnih za postizanje ugljično neutralnih zgrada u FBiH i mobilizaciju privatnog kapitala.

Dodatno, prepoznata je potreba izgradnje institucionalnih kapaciteta za uspješnu implementaciju Strategije i uklanjanja preostalih prepreka, kao što su osposobljavanje i privlačenje kvalificiranih radnika, uspostavljanje jedinstvene kontaktne tačke za vlasnike nekretnina, mala i srednja preduzeća i sve ostale sudionike u lancu obnove, kako bi im se pružila maksimalna podrška i smjernice.