Porijeklo sistema
18

Japanska letjelica Hayabusa 2 stigla do kosmičkog "dijamanta" Ryugua

Klix.ba
Japanska svemirska letjelica Hayabusa 2 stigla je do svoje mete - asteroida u obliku dijamanta pod nazivom Ryugu.

Putovanje Hayabusa 2 trajalo je četiri godine. Lansiran je iz Tenegashime 2014. godine. Cilj je istražiti objekt i dostaviti uzorke stijena i tla sa Ryugua na Zemlju. Koristiti će eksploziv koji će ispaliti u asteroid, a potom iskopati svježe uzorke ispod površine.

Menadžer misije dr. Makoto Yoshikawa razgovarao je o budućem planu. "Prvobitno ćemo pažljivo istražiti površinu, a onda ćemo pronaći mjesto gdje da letjelica dodirne tlo. To znači da ćemo pronaći mjesto odakle ćemo uzimati uzorke", rekao je.

Bakreni projektil će se odvojiti od svemirske letjelice i sletjeti na površinu asteroida. Kada Hayabusa 2 bude na sigurnosnoj udaljenosti, eksploziv će se aktivirati.

"Imamo okidač koji će napraviti mali krater na površini asteroida. Možda u proljeće sljedeće godine pokušamo napraviti krater, a onda će naša letjelica pokušati doći do njega i uzeti materijale. Ali, ovo je veliki izazov", kazao je.

Kako piše BBC, ovo je vrlo bitno jer se na ovaj način istražuju porijeklo i evolucija našeg kosmičkog susjedstva Solarnog sistema.

Asteroidi su esencijalni ostaci materijala koji su formirali Solarni sistem prije 4,6 milijardi godina. Možda sadrže i hemijske komponente koje su bitne za početak života na Zemlji. Najčešće sadrže vodu, organske sastojke i dragocjene materijale.

Dr. Yoshikawa kazao je kako je oblik ovog asteroida neobičan i da je za razliku od drugih koji se brzo okreću dovršavajući jednu revoluciju svaka tri-četiri sata, Ryuguu potrebno 7,5 sati.

"Pretpostavljamo da se prije kretao brže pa da je vremenom usporio, ali nije poznato zbog čega", kazao je.

Hayabusa 2 će provesti dvije godine analizirajući asteroid koji je udaljen 290 miliona kilometara od Zemlje. Očekuje se da će prve uzorke imati 2020. godine.

Prvi Hayabusa je lansiran 2003. godine, a na asteroid Itokawa je stigao 2005. godine. Pretrpio je brojna oštećenja, ali se 2010. godine vratio na Zemlju s manjom količinom uzoraka.