DRAGON dron
28

Japanci izumili dron koji mijenja oblike i može se kretati po zemlji

Klix.ba
Istraživači laboratorije JSK na univerzitetu Tokio izumili "DRAGON dron" koji je napravljen od nekoliko malih dronova i može se transformirati dok je u letu.

Ovaj dron mijenja oblike i to sam u odnosu na prostor koji istražuje. Ime ovog drona je akronim Dual-rotor embedded multilink Robot with the Ability of multi-deGree-of-freedom aerial transformatiON (dvostruki rotor ugrađen u višedjelnog robota sa sposobnošću transformacije), odnosno DRAGON.

Dizajn je urađen na osnovu tradicionalnih zmajeva u kojem je rep napravljen od nekoliko malih povezanih zmajeva, u ovom slučaju dronova. Svaki dron ima par ventilatora koji se prilagođavaju bilo kom smjeru.

Tim naučnika sada radi na pravljenju većeg DRAGON-a koji će imati 12 modula i moći će se koristiti i kao "leteća ruka" jer dva krajnja drona biti poput pinceta koji će moći prikupljati stvari. Ovakva vrsta drona bi se mogla koristiti u industriji ili u spasilačkim misijama.

"Ovaj model se može i kretati po zemlji. Naš ultimatni san je da napravimo letećeg humanoida, poput nenaoružanog Iron Mana", rekao je asistent Moju Zhao koji je radio na ovom izumu.