Tehnologija
0

Izumljeno odijelo za otkrivanje povreda invalidnih sportskih zvijezda

Klix.ba
Odijelo za otkrivanje povreda koje mijenja boju na mjestu udara moglo bi revolucionirati sport za osobe s invaliditetom.

Bijelo odijelo dobije crvene fleke na mjestima gdje je tijelo udareno, a boja postaje tamnija ukoliko je udar jači.

Odijelo "Bruise" su dizajnirali studenti sa Imperial koledža u Londonu kao dio Rio Tinto sportskog izazova u inovacijama, programa koji stvara opremu za atlete-invalide koju koriste na treninzima i takmičenjima.

Još uvijek nije u komercijalnoj prodaji, ali su ga isprobali invalidni vozači motocikla u Silverstone Circuitu. Talan Skeels-Piggins, koji je paraliziran od 2003. godine nakon nesreće s motorom, pokrenuo je radionicu u Silverstoneu gdje pojedinci koji su onesposobljeni imaju mogućnost da voze prilagođene bicikle.

"U bilo kojem motosportu postoji doza opasnosti i nesreće se mogu dogoditi. Vozači koji su potpuno zdravi mogu odmah osjetiti povredu, dok invalidi vozači poput mene nemaju pojma. Dok moja noga nije položena u krivom uglu nemam osjećaj da li sam slomio neku kost. Tehnologija koju su studenti napravili će biti apsolutno krucijalna za vozače motocikla i medicinske timove", rekao je Skeels-Piggins.

Adam Kong, student iz Kine koji je pomogao u pravljenju prototipa kazao je da bi ovo odijelo moglo pomoći i invalidima koji se bave ragbijem, košarkom i skijanjem.