Tehnologija
16

Izumljena pametna četkica za zube za poboljšanje oralnog zdravlja

Klix.ba
Na Sajmu tehnologije CES u Las Vegasu predstavljeni su brojni noviteti, a među njima je pametna četkica za zube koja prikuplja podatke o navikama pranja zuba svog korisnika.

Kao i svi moderni uređaji, i ona je povezana sa odgovarajućom aplikacijom, a stiže nam iz kompanije Kolibree, specijalizovane za stomatološke proizvode.

Četkica nosi naziv Ara i namijenjena je korisnicima koji žele poboljšati svoje oralno zdravlje. Pruža im povratne informacije o tehnikama četkanja zuba, a sve s ciljem prevencije bolesti i sticanja opće dobrobiti, kazao je osnivač i izvršni direktor Kolibreeja Thomas Serval.

Sa aplikacijom se povezuje putem Bluetootha kako bi prikazala podatke o učestalosti, trajanju i područjima koja korisnik prilikom pranja zuba pokriva te podstiče na što kvalitetnije i preciznije korištenje. Radi i u offline modu.

Može vam sedmično e-mailom slati podatke tako da imate pregled stanja.

Osim tehnološki naprednih funkcija, zube čisti kao i druge električne četkice sa zvučnim vibracijama za efikasno uklanjanje plaka. Teška je oko 70 grama, a baterije joj mogu potrajati i dvije sedmice.

Cijena će joj na početku prodaje biti 122,5 eura, a već krajem februara 2017. godine moći će se izvršiti prednarudžba.