Spas za suhe regije
30

Izumljen uređaj koji pravi pitku vodu iz zraka u pustinjskim uvjetima

Klix.ba
Naučnici s Instituta za tehnologiju Massachusetts i Univerziteta California izumili su uređaj koji radi na sunčevu energiju i pravi pitku vodu iz zraka, čak i u pustinjskim klimatskim uvjetima.

"Najuzbuđenija sam zbog toga što smo napravili funkcionalan uređaj u ovim udaljenim područjima, koji će im dati čistu vodu koja im je najpotrebnija", rekla je Evelyn Wang, inžinjerka mehanike i jedna od kreatorki uređaja.

Iako slični uređaji postoje, za razliku od ovog uređaja oni ne rade u suhim klimatskim uvjetima i koriste više energije.

Novi uređaj izgleda kao kutija koja ima prilagođen metalni organski okvir koji je esencijalan materijal koji se ponaša kao spužva koja prikuplja što više vode dok je kutija otvorena. Kada se voda nakupi, kutija se zatvara i izlaže se suncu. Sunce zagrijava materijal tako da ispušta vodu iz njegove površine kao paru. Para se potom pretvara u tekućinu kondenzatorom koji je ujedno i ohladi te dobijete čistu vodu za piće.

Uređaj može prikupiti 2,8 litara vode po kilogramu okvira koji se koristi. Radi i u uvjetima gdje je vlažnost zraka 20 posto, poredeći s postojećim uređajima koji rade samo na vlažnost zraka od 50 posto.

Uređaj je još u fazi dokazivanja i trebao bi biti veličine kofera. Testni je veličine kutije za nakit. Svi materijali napravljeni su u njihovim laboratorijama. Napravljen je za područja koja su sušna i imaju velike količine sunca.