Tehnologija
3

Iz starih telefona izvučeni i "razgolićeni selfiji"

SRNA
Češka kompanija Avast za izradu zaštitnih programa na internetu uspjela je da sa starih mobilnih telefona, kojima je urađeno brisanje podataka, izvuče više hiljada fotografija, uključujući i "razgolićene selfije".

Firma je koristila sigurnosne programe koji su dostupni široj javnosti kako bi sa polovnih telefona kupljenih na aukcijskoj internet stranici eBay izvukla fotografije.

Među ostale "izvučene" podatke spada elektronska pošta, tekstualne poruke i pretrage na Googleu. Stručnjaci upozoravaju da je jedini način za potpuno brisanje podataka "uništenje telefona".

Većina smartfona ima ugrađeno "vraćanje na fabrička podešavanja", kojim bi trebalo da se obrišu podaci i uređaj vrati na "novo stanje".

Međutim, Avast je otkrio da pojedini stariji smartfoni samo obrišu putanju ka podacima, ali ne i same podatke, što znači da se fotografije, elektronska pošta i tekstualne poruke mogu relativno lako vratiti upotrebom programa, koji svako može da kupi i povuče sa interneta.

"Ukoliko nekome želite da poklonite ili prodate svoj telefon, nedovoljno je samo obrisati podatke sa vašeg telefona sa operativnim sistemom Android", ističe Avast.

Američka kompanija Google odgovorila je da je Avast koristio zastarjele modele i da njihovo istraživanje nije obuhvatilo "sigurnosne zaštite u sistemu Android, koji je sada u upotrebi kod većine korisnika".

Google preporučuje da svi korisnici kodiraju svoje uređaje prije nego što se odluče da podešavanja vrate na fabrička, kako bi bili sigurni da se podacima ne može pristupiti.

Američka kompanija precizira da je ova opcija dostupna u proteklih nekoliko godina, ali se mora manuelno aktivirati, što znači da su ugroženi podaci tehnološki manje vičnijih korisnika.

Sigurnosni stručnjak Graham Cluley naglasio je da, ako je korisnik ozbiljan u namjeri da zaštiti svoju privatnost i sigurnost, onda mora da se postara da je njegov uređaj uvijek zaštićen PIN kodom ili šifrom.