Izbrisana u septembru
17

Italijanski sud naredio Facebooku da vrati stranicu neofašističke stranke

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Italijanski sud presudio je da Facebook mora vratiti stranicu neofašističke stranke Casa Pound u ime političke pravednosti, ističući veliki utjecaj društvenih medija na italijansku politiku.

Popularna platforma do sada se nije osvrtala na upozorenja iz Italije, ali sada je građanski sud u Rimu istakao da Facebook krši osnovno načelo jednakosti političkih stranaka koje je utvrđeno u nacionalnom ustavu.

Kako su kazali u sudu, zabranom stranice na Facebooku stranka je automatski isključena iz italijanske političke rasprave, dok sve italijanske političke snage aktivno koriste popularnu platformu za širenje poruka ili promociju njihovih političkih ideja.

U presudi je nadalje navedeno da se odnos između Facebooka i njegovih korisnika ne može izjednačiti s odnosom dva privatna subjekta zbog posebnog položaja društvene mreže.

Sud nije spominjao Instagram profil stranke Casa Pound, koji je također u vlasništvu Facebooka.

U pokušaju da potakne giganta među društvenim mrežama da se pridržava presude i vrati stranicu političke stranke, sud je također zatražio od kompanije da plati kaznu u iznosu od 800 eura za svaki dan kršenja sudskog naloga. Pored toga, Facebooku je naloženo da plati 15.000 eura pravne takse.

Facebook je u septembru ove godine blokirao stranicu Casa Pound, koju je pratilo 240.000 ljudi, navodeći kao razlog kršenje pravila o govoru mržnje.

"Osobe ili organizacije koje šire mržnju ili napadaju druge na osnovu onoga što jesu neće imati mjesta na Facebooku i Instagramu. Računi koje smo danas uklonili krše ovu politiku i više neće biti prisutni na Facebooku ili Instagramu ", izjavio je glasnogovornik Facebooka za italijansku novinsku agenciju ANSA.

Nakon odluke italijanskog suda iz Facebooka su kazali kako su svjesni presude te kako je pažljivo analiziraju.