Razvoj karaktera
10

Istraživači uče robote kako da razumiju emocije kroz rukovanje

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Dodir je jedno od najvažnijih ljudskih čula. Kako nam omogućava da osjetimo svijet oko nas, tako nam daje i najvažnije informacije o ljudima već pri prvom rukovanju. Istraživači Univerziteta Paris-Saclay zbog toga pokušavaju kroz dodire razvijati emocije kod robota.

Cilj tima istraživača je da razviju robota koji će biti osjetljiv na dodire kao i čovjek, prenosi Tech Radar.

Robotičarka Adriana Tapus i njene kolege otkrivaju kako žele napraviti robota koji će kroz taktilnu simulaciju osjećati emocije i razmišljati kao čovjek. Kako kaže Tapus, ljudi kroz rukovanje mnogu otkriti nečiji karakter, što oni žele usaditi u njihovog robota.

"Dati robotu poseban karakter je jedini način da naša veza sa vještačkom inteligencijom opstane", smatra Tapus.

Tim istraživača započeo je testiranje robota upravo na rukovanju. U 75 posto slučajeva, robot je na osnovu krutosti ruke i jačine rukovanja mogao otkriti spol i snagu osobe s kojom se rukuje. Oni nastavljaju testirati robota dok ne bude sposoban prepoznati osnovne emocije kroz rukovanje.

"Naše istraživanje pomoći će idućim generacijama robota da budu ljubazni, empatični i možda imaju svoj smisao za humor", kazala je Tapus.

Kada je u pitanju čulo dodira, vještačka inteligencija prošle godine je napredovala kada je paraliziranom čovjeku vraćeno prirodno čulo dodira pomoću robotske ruke kontrolirane umom.