Wall Street Journal
0

Iran će zatvoriti Gmail i pokrenuti vlastiti e-mail servis

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Iranska agencija za telekomunikacije najavila je trajnu suspenziju e-mail servisa kompanije Google Inc., te skoro pokretanje nacionalnog e-mail servisa, izvijestio je u srijedu The Wall Street Journal na web stranici.

U srijedu poslijepodne nije bilo jasno koji učinak ima ta odluka na servis Googlea u Iranu i je li ona već primijenjena, navodi list, dodajući kako su iranski dužnosnici i ranije proglašavali tehnološke iskorake koje kasnije nisu mogli provesti u djelo.

Google nije odmah imao komentara na tu najavu.

Iranski dužnosnik je kazao kako ta mjera ima za cilj potaknuti lokalni razvoj internetske tehnologije te graditi povjerenje između naroda i vlade.

Mjera je najavljena uoči vrhunca svečanog obilježavanja 31. godišnjice Islamske Republike. Suprotstavljeni planovi za provladine i antivladine proteste u četvrtak, najavljuju moguće sukobe vlasti i opozicijskih demonstranata, koji su često izlazili na ulice od spornih predsjedničkih izbora u junu 2009.

Američki State Department u srijedu nije mogao potvrditi da li Iran planira suspendovati Google Gmail, ali je istakao kako napori da se Irancima blokira pristup informacijama neće uspjeti.

"Dok informacijske tehnologije omogućuju ljudima širom svijeta da komuniciraju kao nikada prije, iranska vlada izgleda da je odlučna uskratiti svojim građanima pristup informacijama, mogućnost da se slobodno izraze, umrežavaju i razmjenjuju ideje", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

Iranski režim pojačao je udar na pristalice i čelnike opozicije. Dio vladinih napora uključuje praćenje aktivnosti Iranaca u svijetu na Facebooku, Twitteru i YouTubeu, te njihovo identificiranje na opozicijskim protestima u inostranstvu, kažu bivši iranski zastupnici i bivši članovi elitnih snaga sigurnosti, navodi WSJ.

Googleov Gmail jedan je od najpopularnijih zapadnih e-mail servisa u Iranu, posebno među mlađim naraštajima, koji su okosnica opozicijskog pokreta.

Vezani članci