Nove/stare opcije
0

iPhone kopirao mnoge stvari od uređaja s Android sistemom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Uprkos tome što Apple tvrdi kako je najinovativnija tehnološka firma na svijetu dosadašnji postupci govore kako je Apple dosta toga na iPhoneu kopirao od mobilnih uređaja sa Android sistemom.

Apple je prošle godine predstavio iPhone X koji za razliku od ranijih verzija iPhonea ima Face ID, odnosno mogućnost otključavanja prepoznavanjem lica. Mashable navodi kako je Samsung još 2011. godine predstavio uređaj koji raspolaže tehnologijom za prepoznavanje lica.

iPhone X je prvi model kompanije Apple koji ima OLED ekran umjesto njihovog tradicionalnog LCD ekrana. Međutim, Apple nije prva firma koja je koristila OLED u svojim telefonima s obzirom na to da su godinama prije Nokia, Samsung i Motorola koristile ovu tehnologiju.

Slično je i sa bežičnim punjenjem baterija novih verzija iPhonea koji su predstavljeni prošle godine. Naime, Google je još 2013. godine ponudio ovu opciju na telefonu Nexus 4, a ubrzo nakon toga isto je uradio i Samsung.

Jedna od glavnih prednosti iPhonea 8, iPhonea 8 Plus i iPhonea X jeste svakako brzina punjenja baterija. Tako je novije verzije iPhonea moguće napuniti do 50 posto za 30 minuta. Međutim, brojni uređaji na Android sistemu već godinama koriste sistem brzog punjenja telefona.

Google je 2015. godine omogućio korisnicima opciju Ambient Displaya, odnosno da mogu čitati notifikacije bez otključavanja telefona. Jako sličnu nadogradnju Apple je uveo 2016. godine omogućavajući korisnicima iPhonea brzu i laku provjeru telefona tako što mogu vidjeti datum, vrijeme i notifikacije, bez da otključaju ekran.

Zbog iPhone X i Samsunga Galaxy S8 prošla godina definitivno je bila godina mobilnih uređaja s edge-to-edge ekranima. I ovu inovaciju godinu dana ranije predstavila je kineska kompanija Xiaomi i to na uređaju Mi Mix.

Vezani članci