Tehnologija
143

iPhone 7 u BiH dolazi 23. septembra, narudžba moguća sljedećeg petka

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je u srijedu predstavljen najnoviji model Appleovog pametnog telefona iPhone 7, ljuditelji Jabuke u BiH svoj će uređaj moći kupiti već 23. septembra, potvrđeno je za Klix.ba.

Već 16. septembra novi iPhone 7 ii iPhone 7 Plus građani BiH će moći naručiti u ovlaštenim prodavnicama, a iste kupiti već sedam dana kasnije.

U Sjedinjenim Američkim Državama narudžbe za nove pametne telefone počele su 9. septembra, a u prodaju će biti pušteni 16. septembra. Najmanja cijena novog uređaja bit će 649 dolara, a bit će dostupna u tri varijante zavisno od količine interne memorije - 32 GB, 128 GB i 256 GB.

Prva karakteristika novog pametnog telefona jeste bolja kamera, displej Retina HD je 25 posto svjetliji od prethodnika, uređaji su obogaćeni su stereo zvučnicima, a uklonjen je i 3,5-milimetarski utor.

Uređaje će pokretati procesor A10 Fusion - riječ je o 64-bitnom četverojezgrenom čipu koji je 120 puta brži od originalnog iPhonea i dvostruko brži od procesora A8. Novi grafički čip brži je 240 puta od originalnog iPhonea i predstavlja najbrži grafički procesor na nekom pametnom telefonu.

Baterija je navodno dugotrajnija od one u iPhoneu 6S za 120 minuta.