Rat je počeo
0

VIDEO / iPad već nazivaju ubicom laptopa

Sarajevo-x.com
iPad
iPad
Prve zvanične ocjene nakon testiranja već unaprijed nahvaljenog Appleovog tableta iPad iznenađujuće su dobre, prenosi većina svjetskih medija. Iako se do sada govorilo da je ovaj novi uređaj samo proširena verzija popularnog iPhonea, svega dan pred zvanično puštanje u prodaju, pohvale iPadu ne prestaju nakon što su mnogi dobili šansu da ga lično isprobaju.

Kritičari uglednih američkih listova Wall Street Journala i New York Timesa su pohvalili iPad zbog mogućnosti jednostavnog korištenja i dugog trajanja baterija koje mogu izdržati više od 10 sati rada.

Pored ovoga, novi Appleov tablet kompjuter pokazuje svoje dobre strane kada je u pitanju surfanje internetom ili konzumiranje medijskih sadržaja poput videa i online knjiga.

"Ako ste uglavnom internet surfer, ako pravite zabilješke, ili koristite e-mail i socijalne mreže, te pored toga konzumirate fotografije, video klipove, knjige, periodične magazine i muziku, onda je ovo uređaj za vas", napisao je Walt Mossberg iz WSJ-a.

On dodaje da ovaj brzi tablet, koji će se prodavati za 499 američkih dolara, ima i neka ograničenja.

" Programu za e-mail nedostaju lokalni folderi ili pravila za samostalno sortiranje poruka, a ne dozvoljava se ni grupno slanje e-mailova. Na browseru nedostaju tabovi, dok Wi-Fi konekciji nedostaje GPS", napomenuo je Mossberg.

David Pogue iz New York Timesa je iPad opisao kao "vrlo pregledan i sa brzim odgovorom", napomenuvši da je ipak kranja linija da se i za manje novca može dobiti laptop sa punom tastaturom, DVD drajverom, USB izlazima, slotom za kameru, kamerom, i drugim.

Kritičari su, međutim, podijeljeni oko toga da li iPad može biti ozbiljna prijetnja Amazonovom elektronskom čitaču Kindleu, koji trenutno na tržištu zauzima 90 posto prodaje, a cijenom od 489 dolara je gotovo na istoj razini sa nadolazećim iPadom.

Tim Gideon iz poznatog magazina PC Mag je u ovom kontekstu izjavio " Kindle, sviđaš mi se, ali sam jako nervozan oko tvoje budućnosti".

"iPad prikazuje knjige na način koji je mnogo stvarniji u odnosu na crno-bijeli ekran na Kindleu, prikazuje ilustracije u boji, i kada listate stranice onda to izgleda zaista kao listanje stranica", rekao je Gideon.

Trenutno Apple sklapa aranžmane sa mnogim američkim izdavačima o načinima i cijenama knjiga koje će korisnici moći kupiti online.

U nastavku pogledajte detaljnu praktičnu prezentaciju iPada koju je pripremio novinar magazina PC Maga, Tim Gideon.