Novi operativni sistem
0

iOS 17 je stigao, mnoštvo novih funkcija i unapređenja za iPhone uređaje

B. H.
Foto: Apple
Foto: Apple

iOS 17, najnovija verzija Appleovog operativnog sistema za iPhone, sada je dostupna za preuzimanje, a donosi mnoštvom novih svari.

Serija iPhone 15 skoro stigla, s početkom prodaje širom svijeta planiranom za petak, 22. septembar 2023. godine. Korisnici novog iPhone modela dobit će pristup iOS 17, dok će vlasnici starijih uređaja moći iskoristiti nove funkcionalnosti.

Oni koji nemaju namjeru preći na novi model i koji su zadovoljni svojim postojećim iPhoneom, još uvijek ćeš moći uživati u korisnim novim karakteristikama, pod uslovom da uređaj nije prestar.

Prije godinu dana, Apple je izbacio iPhone 6s, prvu generaciju iPhone SE i iPhone 7 kao uređaje kompatibilne s iOS-om 16. Ovaj put, neki korisnici će biti isključeni jer iOS 17 neće podržavati iPhone 8 i iPhone X, oba lansirana 2017. godine.

To znači da će korisnicima koji žele koristiti iOS 17 biti potreban iPhone iz 2018. ili noviji kako bi iskusili najnoviju nadogradnju. Apple je tokom proteklih godina efikasno održavao podršku za starije uređaje, produžujući njihovu upotrebu putem ažuriranja softvera.

Dok su originalni iPhone i iPhone 3G dobili samo dva značajna ažuriranja iOS-a, kasniji modeli su obično dobivali ažuriranja softvera tokom pet do šest godina. S obzirom na to da je lansiran s iOS-om 9, iPhone 6s postao je prva generacija koja je doživjela sedmu verziju iOS-a.

Nove opcije

Aplikacija Phone donosi značajna poboljšanja putem opcije Contact Posters koja omogućuje korisnicima prilagodbu izgleda svojih kontakata. Live Voicemail iskorištava snagu čipseta A16 Bionic kako bi se vidjela transkripcija na uređaju u stvarnom vremenu, dok netko ostavlja govornu poštu. Korisnici čak mogu preuzeti poziv dok pozivatelj ostavlja svoju poruku.

Poruke dobivaju novo korisničko iskustvo s naljepnicama, poboljšanim pretraživanjem, transkripcijom audio poruka i funkcijom prijave koja omogućuje korisnicima da automatski obavijeste svoje prijatelje i porodicu kada sigurno stignu na odredište.

NameDrop daje korisnicima novi način korištenja AirDropa za jednostavnije dijeljenje podataka o kontaktima jednostavnim spajanjem dva iPhone uređaja. Ista se gesta može koristiti za AirDrop sadržaj.

StandBy korisnicima daje prilagodljivo iskustvo preko cijelog zaslona s vidljivim informacijama dizajniranim za gledanje iz daljine kada je iPhone na boku i puni se. Uz podršku za Live Activities, Siri, dolazne pozive i veće obavijesti StandBy je savršen za noćni ormarić, kuhinjski pult ili stol.

Za Pro i Pro Max telefone interaktivni widgeti na početnom zaslonu, zaključanom zaslonu i u stanju mirovanja omogućuju korisnicima poduzimanje radnji samo jednim dodirom, što olakšava dovršavanje obveze ili reprodukciju ili pauziranje pjesme izravno iz widgeta.

Prilikom surfanja web stranicama Safari dodaje veću zaštitu za privatno pregledavanje i uvodi profile pomažući korisnicima da odvoje pregledavanje za teme kao što su posao i osobno.

Aktivacija pomoćnika Siri: korisnici više neće morati reći "Hey Siri" za aktivaciju glasovnog asistenta. Sada je dovoljna reći samo "Siri". Ovo će dobro doći onima koji nakon partijanja izgube glas: moguće je svoj glas digitalizirati te će se tekst čitati njihovim glasom.

Za preuzimanje operativnog sustava iOS 17 vaš iPhone mora biti jedan od 24 modela koji ga podržavaju. Ukoliko su svi uslovi ispunjeni iOS 17 će se automatski instalirati. Međutim, sve to može potrajati nekoliko dana. Ako ne želite čekati, idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera i ručno instalirajte novu verziju.