Tehnologija
0

Interesantne činjenice o kompjuterima i internetu

Klix.ba
Urednici jednog američkog portala napravili su listu najiternesantnijih činjenica o kompjuterima i internetu. Tako, na primjer, navode kako je kuća Billa Gatesa konstruisana na Macintosh kompjuteru.

Osim toga, navode kako je e-mail postoja prije pojave samo interneta. Sljedeća činjenica je ta da je prvi miš napravljen 1964. godine od strane Douga Engelberta. Miš je u potpunosti bio napravljen od drveta.

Unutar originalnog Macintosh kućišta pronaći ćete 47 autograma osoba koje su učestvovale u kreiranju kompjutera 1982. godine.

Aljaska je jedina američka država čije ime možete napisati koristeći samo jedan red tastature. Na eBayju se svake sekunde obavi transakcija u vrijednosti od 680 doalra.

Svakog mjeseca registruje se više od milion internetskih stranica. Da li ste znali da Microsoft, Apple, HP i Google imaju jednu zajedničku stvar a to je da su sve ove IT firme osnovane u garaži.

Domena www.youtube.com registrovana je 14. februara 2005. godine. Prvi reklamni baner napravljen je 1994. godine. Do kraja ove godine, na internet će biti priključeno preko 17 milijardi uređaja.

Jedan od svakih osam američkih bračnih parova upoznao se preko interneta. Facebook će vam platiti najmanje 500 dolara ukoliko nađete način da hakujete stranicu.