{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inteligentna tastatura prepoznaje vlasnika po načinu tipkanja

27.1.2015. u 13:50
4
10
Inteligentna tastatura prepoznaje vlasnika po načinu tipkanja
4
Inteligentna tastatura prepoznaje vlasnika po načinu tipkanja
Inovativna tastatura IKB osmišljena je kako bi se povećala sigurnost korisnika i spriječilo neovlašteno korištenje računara.
Tastatura IKB ne dozvoljava "strancima" da je koriste, ona samo reaguje na korisnikov biometrijski password tako što analizira unikatne načine tipkanja. Tastatura stvara i elektricitet prilikom svakog pritiska na tipku, koji se koristi za napajanje tastature, ali i drugih povezanih uređaja.

Čak i obična tastatura može postati IKB tastatura, dovoljno je samo nanijeti slojeviti materijal.

"Inteligentna tastatura mijenja tradicionalan način korištenja tastature. Svaki dodir tipki proizvodi kompleksni električni signal koji se može snimiti i analizirati. Na taj način se identificiraju korisnici", izjavio je profesor Zhong Lin Wang sa Tehnološkog instituta u Georgiji.

Tastatura analizira pritisak i brzinu tipkanja te pomoću tih podataka identificira korisnika.

U testu su učestvovala 104 volontera, koji su podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa je ukucala riječ "touch" četiri puta na IKB tastaturu, dok je druga grupa pokušala oponašati njihovu brzinu i način tipkanja. Tastatura IKB je imala veoma mali procenat greške, koji iznosi 1,34 posto.

Treba uzeti u obzir da je tastatura IKB u ranoj fazi razvoja, a uz pomoć investitora bi se mogla naći na tržištu za dvije godine. Tastatura je otporna na vodu i prljanje, što govori da bi mogla imati i širok spektar primjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: