Fleksibilna tehnologija
21

Intel pokazao sklopivi kompjuter koji nas očekuje u budućnosti

Dž. L.
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Američka tehno kompanija Intel kreirala je sklopivi kompjuter koji podsjeća na monitor računara kada je rasklopljen ili na laptop kada je napola zatvoren.

Ovaj uređaj, kažu iz Intela, namijenjen je da inspiriše proizvođače računara da osmisle nove načine upotrebe fleksibilne tehnologije. Ipak, upitno je koliko će ovakvi uređaji biti robusni, na što je upozorila BBC-jeva tehno stručnjakinja Zoe Kleinman kada je vidjela uređaj na CES sajmu u Las Vegasu.

"Vjerujem da vaš laptop ne izgleda ovako. Ovo je Intelov prototip laptopa koji nazivaju Horseshoe Bend", govori Kleinman u BBC-jevom videu.

Chris Walker iz Intela ističe kako su kroz ovaj pametni uređaj željeli pružiti korisnicima potpuni notebook PC koji mogu prilagođavati prema potrebama.

Ipak, baš kao i druge tehno kompanije, i Intel se suočava s poteškoćama kreiranja sklopive tehnologije.

"Najteže je ustvari sve sklopiti zajedno. Napravili smo izum kako da s našom najnovijom generacijom Core platforme dobijete uređaj potpunih performansi s jakom baterijom u isto vrijeme. To su godine posvećenosti i ulaganja u sve što smo učinili", kaže Walker.

Pored Intela, kompanija Lenovo je također predstavila svoj manji sklopivi PC. Međutim, obje kompanije godinama su sarađivale na novim tehnologijama.

Sklopivi Horseshoe Bend u prodaji će se naći kroz iduće dvije-tri godine, ali u ovoj godini dual-screen tehnologija bit će nešto čime će se baviti većina tehno proizvođača.