U narednim sedmicama
23

Instagram uvodi opciju video poziva i redizajnira stranicu za pretragu

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Instagram u posljednje vrijeme uvodi mnoštvo novih funkcija, a sada je najavio video pozive i redizajniranje stranice za pretraživanje, odnosno, otkrivanje novih postova i ljudi (Explore page).

Stranica za pretraživanje će imati dugmad na vrhu stranice dajući korisnicima mogućnost da odabiru kategorije poput životinja, fotografija, arhitekture i slično kako bi im na taj način bilo ponuđeno što više postova o temi koja ih interesuje.

Takvo ažuriranje stranice omogućava korisnicima da pregledaju veći broj sadržaja, a ona je prvobitno kreirana kako bi se prikazivao sadržaj za koji Instagram smatra da bi vam se mogao dopasti na osnovu vaših prethodnih pretraživanja, pratilaca i postova koji vam se sviđaju. Na taj način otkrivate nove sadržaje, ljude ili brendove, a ova stranica je do sada već nekoliko put bila ažurirana.

Instagram će uskoro uključiti i video pozive, a ta opcija je još u testnoj fazi. Da započnete video razgovor bit će dovoljno dodirnuti ikonu nove kamere koja će se nalaziti u opciji direktih poruka.

Kako biste kreirali grupni video poziv bit će potrebno odabrati opciju direktnih poruka, a nakon toga znak "+" koji služi za dodavanje osoba s kojima želite razgovarati.

Video poziv na Instagramu, Foto: The Verge
Video poziv na Instagramu, Foto: The Verge

Možete razgovarati s jednom osobom ili manjom grupom, a ukoliko želite istraživati Instagram imat ćete opciju da minimizirate prozor video poziva i da bez ikakvih problema nastavite razgovarati. Uvođenje ove opcije Instagram je najavio prije nekoliko mjeseci, ali tada nije bilo precizirano koliko osoba će moći učestvovati u video pozivu. Ovakva ažuriranja imaju za cilj da Instagram pretvore i u mrežu koja će omogućiti razmjenu poruka, a ne samo za objavljivanje fotografija kako je na početku bilo zamišljeno.

Instagram je najavio da će navedene promjene biti dostupne svim korisnicima u narednim sedmicama.