Brojni rizici
23

Instagram u problemu: Lažni pratilački profili ugrožavaju online sigurnost korisnika

Klix.ba
Lažni pratilački računi na Instagramu iza kojih najčešće stoje botovi mogu povećati broj vaših Instagram pratilaca, ali istovremeno i donijeti određene rizike.

Instagram od samog početka ima problme s lažnim pratiocima, a problem je s vremenom postao još veći. Uprkos uklanjanju miliona takvih profila, ova društvena mreža i dalje je puna lažnih profila koji mogu ugroziti online sigurnost korisnika. Srećom, većinu lažnih profila je lako uočiti jer uglavnom nemaju profilnu fotografiju, ne objavljuju fotografije i imaju samo nekoliko pratilaca. Međutim, postoje i oni koje je malo teže otkriti, pogotovo u vrijeme kada su botovi napredovali u svojim namjerama da prevare društvene mreže.

Prema New York Timesu, koji je nedavno otkrio cijelu industriju lažnih profila kupaca i kompanija, te profile postaje sve teže uočiti i oni sve češće koriste lične podatke korisnika Instagrama bez njihovog znanja. Problem dodatno pogoršava činjenice da korisnici Instagrama zapravo traže lažne pratioce u pokušaju da budu popularniji na mreži. Lažne pratioce je lako kupiti i određene kompanije zainteresovanim korisnicima Instagrama jeftino nude hiljade pratilaca, komentara ili lajkova.

"Botovi se koriste za napad na ljude. Bot se može sprijateljiti s vama kako bi vam mogao slati spam poruke ili vam pokušao ukrasti identitet", tvrdi Pete Hunt, izvršni direktor kompanije Smyte koja se bori protiv prevara.

Kompanije za zaštitu podataka tvrde da loši botovi čiji je cilj krađa lozinki ili slanje virusa čine 28,9 posto botova na Instagramu. Ukoliko je vaš profil javan, rizik od slanja zahtjeva za praćenje, slanja poruka i krađe fotografija je povećan.