Nova mogućnost
2

Instagram testira opciju reshare

Klix.ba
Društvena mreža Instagram je počela testirati opciju reshare koja će korisnicima omogućiti da podijele postove s drugih profila.

Zvaničnici kompanije su se dugo opirali uvođenju opcije reshare zbog straha da bi to moglo ugroziti personalnu prirodu aplikacije, međutim, također bi mogla unijeti novi život u glavni feed. Ako opcija postane dostupna svima, onda bi to predstavljalo rizik koji se odnosi na lažne vijesti, na utjecaj kampanja i drugih negativnih posljedica s kojim se bori Facebook od američkih izbora 2016. godine.

Opcija reshare se pojavljuje u donjem desnom uglu svakog posta u feedu, a reshareovani post se pojavljuje u feedu ispod korisničkog imena i fotografije korisnika koji ga je podijelio. U trenutnoj formi se postovi mogu reshareovati barem dvaput, a to znači da će trag korisnika koji su ga ranije podijelili biti vidljiv iznad posta.

Moguće je da će Instagram ograničiti reshare opciju na poslovne korisnike, čime bi se rizik od dezinformisanja i ostalog neželjenog sadržaja znatno smanjio. Instagram je i ranije uvodio novitete, uključujući programiranje postova i višestruki upload, a te opcije su prvo bile dostupne poslovnim korisnicima.

Instagram je nešto ranije omogućio dijeljenje storyja drugih korisnika ukoliko su na njima označeni korisnici koji ih žele ponovo podijeliti.

Postoje i dodatne aplikacije koje omogućavaju reshare fotografija i videa na Instagramu.