Pomoć korisnicima
4

Instagram testira lakše načine za povrat hakovanih profila

Klix.ba
Društvena mreža Instagram bi novim metodama mogla omogućiti svojim korisnicima da lakše vrate svoje profile ukoliko budu hakovani.

Instagram testira novi proces povratka profila koji bi mogao olakšati poteškoće korisnicima, a istovremeno otežati hakerima da ostvare svoj naum. Trenutno korisnici moraju čekati email ili ispuniti formular, a novi način bi to eliminisao jer bi aplikacija od korisnika zatražila razlilčite vrste informacija kao što su email adresa ili broj telefona. Nakon toga će biti potrebno unijeti kod od šest znakova poslan na kontakt po vašem izboru, a Instagram će potom spriječiti hakere da koriste kodove s emaila ili telefonskog broja kako bi preuzeli vaš profil s drugog uređaja.

Ova nova metoda će omogućiti povratak profila čak i ako uljez promijeni korisničko ime ili kontakt podatke. Instagram tako nudi sigurnost korisnicima zabranom promjene korisničkog imena u određenom vremenskom periodu nakon promjena na profilu, bez obzira na to da li se radi o hakovanju ili dobrovoljnoj promjeni.

Zasad nije poznato kada će novi način povratka profila biti dostupan svim korisnicima, ali ga već mogu koristiti svi korisnici uređaja s Androidom. Također, polako ga dobijaju i korisnici Appleovih uređaja.

U kompaniji se nadaju da će korisnici moći vratiti profil korištenjem isključivo aplikacije bez oslanjanja na njegov sigurnosni tim.