Zaštita privatnosti
34

Instagram počeo testirati upozorenja na screenshot Storiesa

Klix.ba
Kao što je ranije najavljeno, Instagram je počeo testirati notifikacije koje obavještavaju korisnike u slučaju da neko napravi screenshot njihovih Storiesa.

Instagram je tako posudio još jednu karakteristiku Snapchata, ali će ova biti vrijedna kada je riječ o privatnosti korisnika. Društvena mreža je za TechCrunch potvrdila da testira sistem upozorenja na screenshoot za Storiese. Ako ste među odabranim korisnicima, dobit ćete informaciju da će vlasnici određenih Storiesa biti obaviješteni ukoliko napravite screenshot.

Zasad nema informacija da li će ova opcija biti dostupna svima, jer to ovisi o nekoliko faktora. Ukoliko npr. korisnici prestanu gledati Storiese zbog upozorenja, onda ova funkcija možda i neće zaživjeti.

Međutim, ako Instagram uvede upozorenja na screenshot, onda bi se oslobodili i oni korisnici koji su ranije oklijevali objaviti Storiese. Korisnicima su Storiesi privlačni jer mogu objavljivati sadržaj, a da pritom ne ostavljaju trajni trag. "Čudaci" bi mogli biti spriječeni da zloupotrebljavaju Storiese, a korisnicima bi bilo lakše da primijete zloupotrebu.