Zbog uvredljivog sadržaja
0

Indijski sud zaprijetio blokiranjem Facebooka i Googlea

Sarajevo-x.com
Indijski sud zaprijetio je da će blokirati Facebook i Google kako bi uklonio prijetnje kao što su uvredljivi sadržaji i neprimjerene fotografije.

"Moramo imati stroge mehanizme provjere, inače ćemo kao i u Kini zabraniti sve stranice", rečeno je tokom saslušanja predstavnika Facebooka i Googlea u Indiji.

"Obje kompanije moraju razviti mehanizme za provjeru sadržaja koji su uvredljivi i upitni", rekla je sutkinja Suresh Kait, prenosi AFP.

Ministar komunikacija Kapil Sibal objavio je izvještaj praćenja online platformi i ukazao na sadržaj koji je neprihvatljiv te dodao da su provideri ignorisali zahtjeve Indijske vlade da skeniraju fotografije i podatke prije nego ih uploaduju. Sibal je naveo primjere osjetljivog religioznog materijala koji se postavlja na internet.

"Ne treba postojati nikakava intervencija, državna cenzura sankcioniše sadržaje koji ne odgovaraju trenutnoj vladi", rekao je advokat Googlea Mukul Rohatgi.

Indija je država koja ima više od 110 miliona korisnika interneta od ukupne populacije od 1,2 milijarde. Predviđanja su da će u narednih pet godina biti 600 miliona korisnika.