Tehnologija
0

Indijski izumitelj pravi leteći automobil

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako zvuči kao scenario iz filma Povratak u budućnost, indijski izumitelj zaista želi napraviti leteći automobil.

Iako bi leteći automobil uveliko pomogao pri rješavanju saobraćajnih gužvi u mnogim gradovima svijeta, leteća verzija automobila je ipak još uvijek daleko od proizvodnje.

Modificirani automobil Suzuki Maruti je privukao pažnju posjetilaca na mitingu Aero India 2011. u Bangaloreu. Automobil posjeduje elise pričvršćene na krov i proširene lukove točkova gdje se stvara vakuum.

Maruti je prvi indijski mali automobil koji je osamdesetih godina proizvodila kompanija Suzuki, a sada je postao temelj izuma A.K. Vishwanatha. Pedesetdvogodišnji izumitelj već 16 godina radi na letećem Marutiju. On tvrdi da automobil može uzletjeti vertikalno i da ga je testirao u zračnom tunelu.

Do sada je ovaj indijski izumitelj patentirao oko 40 izuma, a reporterima je rekao da je ideju dobio na osnovu različitih izvora. Jedan od njih je i sposobnost pčela da lete. Drugi inženjeri također rade na ovom projektu. Vishwanatha je novinarima rekao da pogon obezbjeđuju električni generatori i motor koji stvara "energetska strujanja" uz pomoć kojih se automobil podiže sa tla i kreće se.

Automobil je razvila Vishwanathova kompanija B'Lorean, nazvana po njegovom gradu Bangalore i sportskom automobilu DeLorean iz osamdesetih, koji je bio vremenoplov u filmovima Povratak u budućnost.

No, automobil izumitelja Vishwanatha nije poletio u pravom smislu te riječi, tako da su mnogi skeptični o njegovom potencijalu. Njega su kontaktirale neke firme koje žele finansirati razvoj automobila.

"Poslovni pregovori mogu početi, ali kada završimo potrebnu papirologiju", rekao je Vishwanath. Leteći automobili nisu novi izum, jer su neki testirani još 1930. godine. Jedan od posljednjih je Terrafugia Transition kojeg su napravili američki studenti. Ovaj automobil može letjeti oko 400 kilometara.