Borba protiv okrutnosti
67

Indijski hram počeo koristiti mehaničkog slona za obavljanje rituala

D. B.
Hram u južnoj indijskoj državi Kerali počeo je koristiti robota, odnosno mehaničkog slona, za obavljanje svojih rituala.

Inicijativa zvaničnika u u hramu Irinjadappilly Sree Krishna u distriktu Thrissur dio je njihovih napora da se prestanu koristiti žive životinje za bilo koje svečanosti.

Mehanički slon je donacija organizacije PETA u Indiji, kao i glumice Parvathy Thiruvothu. Oni se nadaju da će se na ovaj način događaji održavati na "način koji nije okrutan".

Dekorisani slonovi sa sedlima, koji su vezani lancima, igraju važnu ulogu u svečanostima hrama u Kerali, državi koja je dom oko petine slonova od ukupno 2.500 koji žive u zatočeništvu. Godinama su borci za zaštitu životinja izražavali zabrinutost zbog tretmana slonova. Centar za istraživanje prava životinja je prošle sedmice pisao državnom ministru o povećanoj smrtnosti slonova te je navedeno da je u zatočeništvu u Kerali uginulo 128 slonova između 2018. i 2023. godine.

PETA je saopćila da je izlaganje slonova ekstremno glasnoj buci tokom festivala "okrutno" te je zatražila od svih hramova da počnu koristiti mehaničke slonove koji izgledaju kao pravi.

Donirani mehanički slon je visok 3,3 metra i težak 800 kg, a napravljen je na željeznom ramu.

Iz hrama su istakli zadovoljstvo što su dobili mehaničkog slona te se nadaju da će svi hramovi slijediti njihov primjer.