Pristupačan tretman
12

Igranje VR videoigara može smanjiti bolove kod pacijenata koji boluju od raka

D. B.
Novo istraživanje je pokazalo da VR tehnologija može ublažiti bolove kod pacijenata koji su oboljeli od raka. Igranje igara, kao i istraživanje mirnih okruženja uz pomoć digitalnog headseta, pomoglo je pacijentima u ublažavanju simptoma bolesti koje imaju.

Dr. William McGhee iz Belfasta tvrdi da su "VR intervencije efikasne u smanjenju bolova i stresa, posebno kod osoba s rakom.

"Kako VR sistemi progresivno postaju dostupniji, imerzivne VR intervencije mogle bi ponuditi povoljnije tretmane od konvencionalnih". smatra dr. McGhee.

Samo u Velikoj Britaniji od raka boluje 3 miliona ljudi, a jedna takva dijagnoza postavlja se u prosjeku na svakih 90 sekundi.

Najveću bol uzrokuju tumori koji vrše pritisak na kosti, živce i organe u tijelu, međutim, tretmani poput radioterapije mogu rezultirati gorućim bolovima, a mnogim pacijentima se propisuje morfij kako bi se lakše nosili s agonijom.

Prethodno istraživanje je pokazalo da virtuelna stvarnost. virtuelna simulacija koja prati pokrete glave tako da osoba osjeća kao da je u novom okruženju, može biti korištena za umirivanje djece u bolnicama.

Najnovije istraživanje je analiziralo kako se tehnologija može koristiti za tretiranje bolova. Istraživači su analizirali 31 različitu studiju kako bi uočili utjecaj VR tehnologije na bol osoba koje boluju od raka, demencije, kardiovaskularnih bolesti, multiple sklaroze i bolesti bubrega. Prosječna starost pacijenata iznosila je 51 godinu, a VR sesije su trajale oko 20 minuta. Pacijenti su imali sesije od jedne u dvije sedmice do svakog dana, pet dana u sedmici u periodu od dvije sedmice. Neke sesije su uključivale opuštajuća, prirodna okruženja, dok su tokom drugih pacijenti igrali igre. Oni koji praktikovali VR sesije osjetili su značajno olakšanje bolova, a to se posebno odnosi na pacijente oboljele od raka.

"Imerzivna VR tehnologija može ponuditi nefarmakološku intervenciju koju ljekari, njegovatelji i pacijenti smatraju prihvatljivom", zaključio je dr. McGhee.

Vezani članci