Tehnologija
0

I rezultati Googlea iznad očekivanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Internetski div Google objavio je kvartalne rezultate poslovanja koji su nadmašili očekivanja, zahvaljujući općem jačanju digitalne ekonomije, proizvodnim inovacijama te rastu u segmentima mobilnog poslovanja i display oglašavanja.

Google je u četvrtom kvartalu 2010. ostvario netodobit od 2,54 milijarde dolara ili 7,81 dolar po dionici, što predstavlja rast od 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukoliko se izuzmu troškovi dioničkih kompenzacija i ostale stavke, dobit je iznosila 8,75 dolara po dionici.

Usporedbe radi, analitičari koje je anketirao Thomson Reuters u prosjeku su prognozirali profit od 8,09 dolara po dionici.

Ukupni kvartalni prihodi popeli su se 26 posto na 8,44 milijardi dolara, stoji u finansijskom izvještaju, koji prenose agencije.

Ukoliko se izuzmu iznosi koje Google dijeli s partnerima, prihod je iznosio 6,37 milijardi dolara i veći je 29 posto na godišnjem nivou. Analitičari su na toj bazi očekivali prihod od 6,06 milijardi dolara.

Google je najavio i iznenađujuće promjene u vrhu kompanije. Naime, suosnivač firme Larry Page zamijenit će 4. aprila Erica Schmidta na poziciji izvršnog direktora te će preuzeti obvezu upravljanja svakodnevnim operacijama u kompaniji.

Schmidt će pak postati izvršni predsjednik te će se fokusirati na poslove vezane uz sklapanje ugovora, partnerstva, odnosa sa klijenatima itd. Drugi suosnivač Googlea Sergey Brin posvetit će se strateškim projektima i radu na novim proizvodima, navode agencije.