Najveća rezolucija na svijetu
0

Hyperwall 2, NASA-in "ekran čuda"

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Ništa nije uporedivo sa NASA-inim ekranom nazvanim Hyperwall 2. Ako mislite da ste vidjeli najveći ekran na svijetu, fotografija Hyperwalla 2 će vas razuvjeriti. Ovo je ekran koji ova američka agencija koristi za različite svrhe, od vremenskih prognoza i prirodnih katastrofa, do prikazivanja snimaka iz svemira sa svoga Sptizer Space teleskopa.

Ovo je ekran čija se veličina mjeri sa četvrtinom milijarde piksela, a sastavljen je od 128 manjih ekrana, koji zajedno čine oko sedam metara širok LCD displej sa najvećom rezolucijom na svijetu trenutno.

Na ovoj fotografiji je prikazan NASA-in analitičar koji istražuje kolor prikaz dijela centra naše galaksije. Plave specifikacije su zvijezde sa Mliječnog puta, dok su bijelo-plave oznake svjetlost sa starijih skupina zvijezda.

Ovaj ekran je instaliran u NASA-inom istraživačkom centru Ames 2008.godine, a čitav sistem pokreće 128 jedinica za procesuiranje grafike, 1.024 procesora koji rade brzinom od 47 teraflopa što je 74 biliona kalkulacija u sekundi, ili ekvivalent za više od 300 PS3 konzola.

Sve se ovo koristi za masivnu i brzu obradu podataka i pokretanje različitih simulacija, koje bi na slabijim kompjuterima trajale i po nekoliko sedmica, piše Daily Mail.