{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hyperwall 2, NASA-in "ekran čuda"

S
28.3.2010. u 23:00
0
1
Hyperwall 2, NASA-in "ekran čuda"
0
Ništa nije uporedivo sa NASA-inim ekranom nazvanim Hyperwall 2. Ako mislite da ste vidjeli najveći ekran na svijetu, fotografija Hyperwalla 2 će vas razuvjeriti. Ovo je ekran koji ova američka agencija koristi za različite svrhe, od vremenskih prognoza i prirodnih katastrofa, do prikazivanja snimaka iz svemira sa svoga Sptizer Space teleskopa.
Ovo je ekran čija se veličina mjeri sa četvrtinom milijarde piksela, a sastavljen je od 128 manjih ekrana, koji zajedno čine oko sedam metara širok LCD displej sa najvećom rezolucijom na svijetu trenutno.


Na ovoj fotografiji je prikazan NASA-in analitičar koji istražuje kolor prikaz dijela centra naše galaksije. Plave specifikacije su zvijezde sa Mliječnog puta, dok su bijelo-plave oznake svjetlost sa starijih skupina zvijezda.

Ovaj ekran je instaliran u NASA-inom istraživačkom centru Ames 2008.godine, a čitav sistem pokreće 128 jedinica za procesuiranje grafike, 1.024 procesora koji rade brzinom od 47 teraflopa što je 74 biliona kalkulacija u sekundi, ili ekvivalent za više od 300 PS3 konzola.

Sve se ovo koristi za masivnu i brzu obradu podataka i pokretanje različitih simulacija, koje bi na slabijim kompjuterima trajale i po nekoliko sedmica, piše Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: