Neće zamijeniti ljude
13

Humanoidni roboti će pomagati u sklapanju Mercedesovih automobila

D. B.
Mercedes-Benz je postigao dogovor s Apptronikom za uvođenje humanoidnih robota u svoje fabrike s ciljem pojednostavljivanja operacija i pružanja pomoći ljudskim radnicima na trakama za sklapanje automobila.

Riječ je o robotima pod nazivom Apollo, koje će njemački proizvođač koristiti i procijeniti eventualnu primjenu za poslove vezane za logistiku, kao što su donošenje dijelova radnicima na proizvodnoj traci, isporuka kompleta za montažu ili čak inspekcija dijelova, što će u teoriji uštedjeti vrijeme i povećati efikasnost.

Ideja o robotima u obliku čovjeka može biti "neugodna", no razlog za to postoji. Proizvodnja humanoida koji se mogu prilagoditi postojećim fabrikama mnogo je isplativija od redizajniranja objekata vrijednih više milijardi dolara kako bi se smjestili novi roboti. Apollo je težinom i veličinom sličan čovjeku i može podići teret težak do 25 kilograma.

Međutim, Mercedes i Apptronik ne žele oduzimati ljudima poslove, nego će umjesto toga humanoidi služiti za "fizički zahtjevne, ponavljajuće i dosadne" zadatke za koje je teško pronaći ljudske radnike. Zaposleni na montažnoj traci se ne bi trebali plašiti Apolla, koji je dizajniran da bude prijateljski nastrojen.

Arhitektura kontrole sile osigurava siguran rad oko ljudi, a Apptronik tvrdi da Apollo funkcioniše više kao kolaborativni robot, a ne industrijski. Stoga će pomagati čovjeku da sastavlja automobile poput C-Klase.

Robot je kompatibilan sa softverima i funkcijama treće strane, baš kao aplikacije dostupne na Appleovom iPhoneu.

"Mercedes planira koristiti robotiku i Apollo za automatizaciju nekog ručnog rada niskih vještina i fizički izazovnog rada, a taj model će preuzeti i druge organizacije u narednim mjesecima i godinama", izjavio je Jeff Cardenas, direktor i suosnivač Cardenasa.

Mercedes-Benz nije prvi proizvođač automobila koji usvaja humanoidne robote, jer je BMW to već napravio u Spartanburgu u South Carolini ranije ove godine. Roboti će na ovoj lokaciji pomagati radnicima na traci u različitim zadacima, od proizvodnje do skladišta.

Možda i najpoznatiji automobilski humanoid je Tesla Optimus Robot, koji je sličan čovjeku na nekoliko načina. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je 2022. godine rekao da bi humanoid trebao biti spreman do 2027. godine te da će koštati 20.000 dolara.

Hyundai je također proizveo robotske pse, koji se mogu koristiti u različitim situacijama, od jednostavnih zadataka u fabrici do pomaganja vatrogascima.