Promjena stava
2

Huaweijev operativni sistem Hongmeng ipak nije zamjena za Android

D. B.
Nakon nekoliko užasnih mjeseci kompanija Huawei je priznala da njen vlastiti operativni sistem Hongmeng ipak ne može biti zamjena za Googleov Android OS.

Iz Huaweija je novinarima u Briselu rečeno da Hongmeng nije dizajniran za "pametne" mobitele te da kompanija planira nastaviti koristiti Android.

Nešto ranije jepredsjednik Huaweija Liang Hua kazao je da kompanija još nije odlučila da li Hongmeng OS može biti razvijen kao operativni sistem za smartphone u budućnosti. On je kazao da je sistem namijenjen "industrijskoj upotrebi".

To je značajna promjena u odnosu na prethodne poruke iz Huaweija koje su govorile da je kompanija spremna za prelazak na vlastiti OS. U junu je saopćeno da je Huawei u procesu lansiranja zamjene za Android koja će biti spremna za nekoliko mjeseci". Navedeno je da "Huawei to ne želi jer je zadovoljan kao član Android porodice", ali da se "Hongmeng testira uglavnom u Kini". Također, ranije ove godine je iz kompanije poručeno da će Huawei biti spreman koristiti svoje alternative.