Stiže u Evropu
4

HTC predstavio smartphone U12 Life, cijena 349 eura

Klix.ba
Kompanija HTC je predstavila Life verziju svog flagshipa U12 Plus.

HTC U12 Life je smartphone srednjiih specifikacija te je više nasljednik prošlogodišnjeg modela U11 Life nego što zaista predstavlja jeftiniju verziju modela U12 Plus.

Novi smartphone je dobio 6-inčni FHD+ ekran (2.160x1.080 piksela) formata 18:9 koji ne posjeduje još uvijek popularni zub. HTC je to izbjegao, ali je smanjio ivice na gornjem i donjem dijelu ekrana.

Najočiglednije promjene u odnosu na prošlogodišnji model ogledaju se u dizajnu. HTC prodaje U12 Lite u dvije boje, roze i plavoj. Kada se plavi model izloži sunčevoj svjetlosti, čini se da je crne boje, dok roze model u istim uvjetima izgleda kao da je srebrene boje.

Donji dio smatphonea je manje klizav, dok je gornji dosta sjajniji.

HTC U12 Life je dobio Qualcommov Snapdragon 636 procesor, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Model s internom memorijom od 128 GB će biti dostupan samo na Tajvanu. Osim toga, uređaj posjeduje dva SIM slota od kojih se jedan može koristiti kao microSD slot za proširenje memorije. Procesor Snapdragon 636 ima za blizu 40 posto bolje performanse od Snapdragona 630 u modelu U11 Lite, a grafičke performanse su bolje za 10 posto. Smartphone napaja baterija od 3.600 mAh.

Recimo i da mobitel posjeduje dvije stražnje kamere, jednu od 16 te drugu od 5 megapiksela, dok je za razliku od modela U12 Plus naprijed samo jedna kamera od 13 megapiksela. Ipak, prednja kamera podržava HDR i posjeduje LED bljeskalicu za odlične selfie fotografije i u uvjetima lošeg osvjetljenja.

U12 Life ima i stereo zvučnike te utor za slušalice. Koristi operativni sistem Android 8.1, a ne najnoviji Android 9 (Pie).

Prodaja spomenutog smartphonea u Evropi počinje krajem septembra po cijeni od 349 eura.