Košta 455 eura
2

Honor predstavio V40 5G, prvi smartphone nakon napuštanja Huaweija

D. B.
Kompanija Honor je predstavila svoj prvi mobitel otkako ju je Huawei prodao konzorciju kineskih partnera baziranom u Shenzhenu.

Radi se o flagshipu Honor V40 5G, koji se trenutno prodaje ekskluzivno na kineskom tržištu. Ipak, Honorova V serije obično nađe put i do ostatka svijeta pod brendom View.

V40 5G ima 6,72-inčni OLED keran rezolucije 2.676x1.236 piksela i frekvencije osvježavanja od 120Hz, a pokreće ga MediaTek Dimensity 1000+ procesor. Nazad je primarna kamera od 50 MP, a uređaj napaja baterija od 4.000 mAh koja podžava bežično 50W te 66W žičano punjenje koje puni bateriju na 100 posto kapaciteta za svega 35 minuta. Nazad su još dvije kamere, ultraširoka od 8 te makro od 2 MP. Tu je i laserski autofokus postavljen pored jedne LED bljeskalice. Naprijed se nalazi kamera od 16 MP.

Smartphone koristi Magic UI 4.0 interfejs baziran na Androidu 10. Dostupan je u crnoj, srebrenoj i zlatnoj boji.

Huawei je prodaju Honora najavio još u novembru prošle godine zbog "ogromnog pritiska" i poteškoća u osiguravanju adekvatnog lanca dobavljaća. Honor je radio neovisno od Huaweija, ali se na ovu kompaniju oslanjao na polju tehnologije koja podrazumijeva i Kirin procesor. To znači da je bio jednako pogođen američkim sankcijama kojim je zabranjeno američkim kompanijama da posluju s Huaweijem.

V40 se razvijao mnogo prije novembra, ali sada kada je Honor odvojen od Huaweija, model V40, odnosno View 40, mogao bi koristiti Googleove usluge. To će omogućiti Honoru da prodaje mobitele na Zapadu i bez ogromnog hendikepa koji predstavlja oslanjanje na Huaweijevu AppGallery aplikaciju koja još uvijek ne može parirati Google Play Storeu izvan Kine.

S druge strane, Honor više nema prednost oslanjanja na Huaweijev lanac dobavljača, tako da predstoji mnogo posla kako bi se afirmisao kao snažan brend.

Honor V40 5G sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije košta oko 455 eura, dok cijena verzije sa 256 GB memorije iznosi oko 505 eura.

Vezani članci