Tehnologija
27

Honda proizvodi luksuzne mlaznjake sa motorima na krilima

Klix.ba
(Foto: Honda)
Na sam spomen Honde mnogi će reći da je to proizvođač automobila, motocikla, ili pak humanoidnog robota Asimo. Malo je međutim poznato da je Honda tvorac futurističkih mlaznih aviona.

Japanski gigant počeo je sa istraživanjima u ovoj oblasti još kasnih 1980-ih, a "debitovali su" prije 11 godina, kada je uspješno obavljen inicijalni testni let eksperimentalnog kompaktnog poslovnog aviona opremljenog Hondinim HF118 agregatom. Bio je to multimilionski eksperiment koji je na kraju donio rezultat.

Sada su, naime, iz Honde objavili kako je proizvodnja HondaJeta došla u finalnu fazu. Put do toga nije bilo lagan, ali iz kompanije najavljuju kako će već početkom naredne godine dobiti potrebni certifikat, te da će avion koštati oko 4,5 miliona dolara.

Ono što HondaJet čini neobičnim jeste jedinstveni nosač motora. Dok većina mlaznjaka ove veličine imaju motore montirane na obje strane na zadnjem dijelu trupa, Hondini motori HF120 smješteni su na postoljima koja su postavljena na krilima, što je zaštitni znak ove letjelice, a time se smanjio otpor pri velikim brzinama i povećala efikasnost letenja, piše The Verge.

Vezani članci