Novi projekt
55

Holanđani će koristiti servere za zagrijavanje vode

Klix.ba
Svima je dobro poznato koliko se laptopi i desktop računari zagrijavaju, a taj višak energije je mnogo veći u centrima gdje se nalaze desetine hiljada servera. To predstavlja gubitak energije i novca, što Holanđani namjeravaju spriječiti.

Neke kompanije su pokušale pronaći rješenje premiještanjem svojih objekata bliže Arktičkom krugu, međutim, holandska kompanija Nerdalize ima drugačiji pristup. Umjesto da se rješava viška energije servera, kompanija je želi skupljati i koristiti je za grijanje domova.

Ideja je jednostavna, vlasnici će dopustiti kompaniji Nerdalize da postavi servere u njihov dom te će zarađivati prodavajući ih drugim kompanijama, dok će vlasnici kuća dobiti besplatno grijanje.

Nerdalize je prije dvije godine predstavio svoj prvi proizvod, a to je zidni grijač kojeg napaja samo jedan server. On je korišten u pet domaćinstava tokom jednogodišnjeg projekta. Grijači su bili spori, trebalo im je oko sat vremena da se zagriju, a pored toga su bili i prilično slabi te su pružali dovoljno energije za male sobe. No, najvažnije je to što su radili, pa kompanija sada namjerava otići korak dalje. Naime, od augusta će Nerdalize ugraditi serveree u 42 holandska domaćinstva te će oni grijati vodu za tuševe. Iz kompanije tvrde da će domaćinstva uštediti 300 eura godišnje, a kompanije koje kupuju servere će proći 50 posto jeftinije.

Svaka kuća će proizvoditi tri tone CO2 manje. U Nerdalizeu smatraju da je to dobitna kombinacija te su pokrenuli kampanju za skupljanje sredstava kako bi proširili projekt. Prvi cilj je bio skupiti 250.000 eura, ali je sada nova granica pola miliona eura.

Ovaj projekt rješava mnogo problema, ali se postavlja pitanje da li će kompanije željeti svoje dragocjene podatke "čuvati" u tuđim domovima te kako će se vlasnici kuća osjećati kada dođe tehničar kako bi popravio servere.