Pomoću ruske rakete
0

"Hodajuća" robotska ruka će biti lansirana na ISS nakon 20 godina kašnjenja

D. B.
Evropska svemirska agencija ESA se priprema za lansiranje "robotske ruke".

Evropska robotska ruka (ERA) bit će lansirana na međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 15. jula, a njen dolazak se očekuje 23. jula. To će se dogoditi nakon 20 godina kašnjenja uzrokovanih tehničkim problemima.

Radi se o zapravo o robotu koji će "hodati" izvan ruskog segmenta ISS-a, a lansiranje će biti obavljeno pomoću ruske rakete Proton koja će također ponijeti ruski višenamjenski laboratorijski modul pod nazivom Nauka.

Robotska ruka je duga 11 metara, a ima mogućnost da se "usidri" izvan ISS-a te da se kreće između fiksnih tačaka.

ERA će također pomagati astronautima tokom svemirskih šetnji, a može pomoći i prilikom instaliranja i zamjene elemenata s vanjske strane ISS-a. Ruka ima sedam zglobova i moći će se nositi sa teretom teškim nekoliko tona. Agilna ruka će smanjiti potrebu za svemirskim šetnjama, ali će i transportovati astronaute poput krana kada to bude potrebno.

Robotom će moći upravljati astronauti iz i izvan ISS-a, a također se može i preprogramirati za određene funkcije. Također, sadrži i infracrvene kamere koje mogu pomoći pri inspekciji ISS-a s vanjske strane.

Razvoj robota je većim dijelom finansirala nizozemska vlada, a napravio ga je konzorcij evropskih kompanija među kojima su Airbus Defence, Space Netherlands i ESA.

Vezani članci