Tehnologija
7

Historijski pokušaj: Pilot u solarnom avionu pokušava preletjeti Tihi okean

Klix.ba
Avion koji se napaja solarnom energijom pokušava oboriti rekord u letenju preko Tihog okeana. Avion Solar Impulse uzletio je sa Nagoya Airfielda u Japanu u 18:30 sati u nedjelju i očekuje se da sleti na Havaje za 120 sati.

Solar Impulse objavio je kako je pilot Andre Borschberg prešao tačku nakon koje nema povratka. Tim je proveo dva mjeseca čekajući dobre vremenske uvjete preko Tihog okeana.

"Andre je prošao tačku nakon koje nema povratka. Sada mora vidjeti pet dana i pet noći leta kako bi stigao do cilja", saopćili su.

Pilot nema opciju da se okrene i vrati u Japan ukoliko se vrijeme pogorša.

Prvi pokušaj leta preko okeana prekinut jer zbog promjene vremena i pilot je morao sletjeti na drugu lokaciju. Drugi pokušaj je otkazan u posljednjem trenutku jer su članovima tima bili zabrinuti zbog vremena.

Ukoliko ovaj put pilot uspije, bit će tro najduži solo let u historiji avijacije i najduža trasa leta aviona koji se pokreće samo uz pomoć solarne energije.

Eksperimentalna letjelica ima 17.000 solarnih ćelija. Kada je iznad okeana kupi zrake kako bi napunila baterija koje će pokretati letjelicu tokom noći, no moglo bi tada otkazati na što je pilot spreman. Ponio je dovoljno namirnica za nekoliko dana u slučaju da bude morao čekati svoj tima da ga locira i dođe po njega. Svi se nadaju da do toga neće doći.

Andre će let provesti svezan za sjedište u kokpitu koje je iste veličine kao i telefonska govornica. Moći će samo kunjati po 20 minuta, ali rekao je kako će koristiti jogu i meditaciju da mu putovanje bude udobnije.

Ukoliko let uspije, avion će nastaviti letjeti na put oko svijeta sa Bertrandom Piccardom.