Uspješan model
0

Hanover: Policija se protiv kriminala bori uz pomoć FB-a

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Policija u njemačkom gradu Hanoveru veoma domišljato se bori protiv kriminalaca. Otvorili su stranicu na Facebooku i građane pozvali da vrše svoju dužnost, da budu savjesni i da se bore protiv kriminala tako što će im dojavljivati svoja saznanja o nedjelima. Ukoliko ovaj eksperiment bude uspješan, uskoro bi policije u svm gradovima njemačke mogle koristiti istu metodu.

Policija u Hanoveru je stranicu na Facebooku otvorila prije šest mjeseci. Zamolili su građane da im pomognu u rješavanju slučajeva i do sada je uz njihovu pomoć rasvijetljeno nekoliko pljački, provala u automobil, ali i jedan slučaj nestale osobe.

Stranica Polizei Hannover broji preko 24.000 članova.

"Zahvaljujući Facebooku imamo ptpuno drugačiju vrstu javnosti od one koja čita novine ili gleda televiziju. Sedamdeset procenata naših 'fanova' su osobe ispod 35 godina. Također, statistički govoreći, najviše mladih osoba i jeste umiješano u kriminal, ili su žrtve kriminala ili svjedoci", navodi se u saopćenju policije.

Policija na svojoj stranici često objavljuje snimke pljački ili fotografije kriminalaca, te mole korisnike Facebooka da im pomognu u identifikaciji.