Tehnologija
0

Hakeri objavili upad na stranicu "SonyPictures"

FENA
Kompanija "Sony Pictures Entertainment" izvinila se korisnicima zbog zloupotrebe ličnih podataka koju su izvršili hakeri, pri čemu je bilo ukradeno više od jednog miliona lozinki, e-mail adresa i drugih informacija.

Kompanija, navedeno je, "duboko žali i izvinjava se zbog neugodnosti koje su korisnici imali zbog ovog slučaja cyber-kriminala".

"Talas tog kriminala koji je tokom posljednjih mjeseci pogodio kompanije u sklopu grupacije "Sony", kao i veći broj vladinih agencija, preduzeća i pojedinaca, sada je pogodio i 'SonyPictures'", stoji u saopćenju.

Grupa hakera, koja sebe naziva "Lulz Security" pokrala je lične podatke više od milion korisnika sitea "SonyPictures.com" i to objavila na svom Twitter mikroblogu.

Hakerska grupa je uspjela pristupiti adresama elektronske pošte, kućnim adresama, datumima rođenja i drugim ličnim podacima korisnika. "Hej nevini ljudi, čiji su podaci procurili na mrežu. Za sve to krivite Sony", navodi se u jednom od twitova Lulza.

Ukradeni podaci su bili postavljeni u zajedničkoj arhivi na hostingu Mediafire. U trenutku pisanja ove vijesti arhiva je skinuta zbog "kršenja pravila eksploatacije". Siteovi kompanija u okviru korporacije "Sony" su posljednjih mjeseci više puta bili izloženi cyber napadima.

Razlog za agresiju sive internet mreže prema "Sonyju" je sudski proces između korporacije i hakera Georga "Geohot" Hotca. Najveći atak "odmazde" dogodio se od 17. do 19. aprila kada su hakeri uspjeli pristupiti ličnim podacima više od 100 miliona korisnika igrica "Sony" uključujući i informacije o kreditnim karticama.

Spor između "Sonya" i hakera "Geohot" počeo je zbog kršenja licencnog sporazuma za korišćenje konzolom "Playstation 3". Proces se završio početkom aprila sporazumno, ali je haker post factum objavio bojkot proizvoda "Sony" i pozvao istomišljenike da mu se priključe.