The New York Times
0

Hakeri napadali Google iz kineskih škola

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Internetski napadi kojima je bio ugrožen Google u Kini , a što je dovelo do prijetnji da ovaj gigant zatvori svoju stranicu u toj zemlji, izvršavani su iz kineskih škola, objavljeno je u četvrtak.

The New York Times je objavio da je istraga ukazala na korištenje kompjutera šangajskog Univerziteta Jiaotong i Srednje stručne škole Lanxiang. List je te informacije doznao od neimenovanih izvora bliskih istrazi.

Iz Googlea još uvijek nisu prokomentarisali ova saznanja.

Kompanija je 12. januara objavila da su hakeri otuđili neke od njihovih kompjuterskih kodova i tako pokušali provaliti u profile aktivista organizacija koje se bore za ljudska prava.

Sofisticirani lopovi imali su na meti i preko 30 drugih kompanija, vjeruju eksperti za sigurnost. Vjeruje se su jedan od krivaca za to bili nedostaci Internet Explorera.

Napadi na Google u Kini bili su toliko opasni da je izbio pravi mali rat između kineske vlade i kompanije koja je prijetila povlačenjem sa ovog tržišta. Još uvijek nije postignut dogovor o smanjenju kineskih restrikcija kad je u pitanju sloboda govora.