Tehnologija
29

Hakeri će objaviti 200.000 eksplicitnih fotografija korisnika Snapchata

Klix.ba
Hakeri namjeravaju objaviti oko 200.000 eksplicitnih fotografija koje su međusobno razmjenjivali korisnici Snapchata.

Korisnici foruma 4Chan, na kojem su objavljene eksplicitne fotografije slavnih ličnosti, tvrde da "upali" u Snapchatov sistem i da posjeduju privatne fotografije koje su korisnici Snapchata međusobno razmjenjivali u proteklih nekoliko godina.

Hakeri tvrde da su do fotografija došli pomoću aplikacije Snapsave, koja omogućava korisnicima Snapchata da prave screenshot fotografija koje primaju kako bi ih sačuvali prije nego nestanu.

Kompanija Snapchat je negirala da su njeni serveri bili ugroženi.

"Možemo potvrditi da serveri Snapchata nisu ugroženi i da nisu izvor ukradenih fotografija. Korisnici Snapchata su postali žrtve drugih aplikacija za slanje i primanje Snap sadržaja, što mi zabranjujemo jer to ugrožava sigurnost korisnika. Pratimo App Store i Google Play i uspijevamo ukloniti veliki broj takvih aplikacija", navodi se u saopćenju Snapchata.

U januaru je na internet "procurilo" 4,6 miliona korisničkih imena i telefonskih brojeva zbog sigurnosnog propusta u sistemu popularne usluge Snapchat.

Na internetu su hakeri ranije objavili brojne golišave fotografije poznatih ličnosti poput Jennifer Lawrence, Daisy Lowe, Matta Smitha i drugih.

Hakeri poručuju da će nove fotografije objaviti u nedjelju 12. oktobra.

Vezani članci