Pokrao podatke
0

Haker prodavao milion i po profila s Facebooka?

Sarajevo-x.com
Milion i po korisničkih računa sa društvene mreže Facebook haker koji sebe naziva "kirllos" plasirao je na crno tržište, saopštila je sigurnosna internet kompanija iDefense Labs.

Istraga je pokazala da je ukradene i lažne naloge postavio na ruski forum Carder.su, te ih prodavao prema utvrđenom cjenovniku.

Korisnički računi sa po deset prijatelja koštali su 25 dolara, dok se nalog sa više od deset prijatelja mogao kupiti za 45 dolara.

Rick Howard, direktor firme iDefense Labs, rekao je da ovaj slučaj ukazuje na porast nelegalne trgovine nalozima iz istočne Evrope prema SAD-u.

Hakeri ulazne podatke najčešće kradu metodom phishinga, a oteti korisnički računi, piše Daily Mail, mogu se koristiti za slanje neželjenih poruka. Lične informacije kao što je datum rođenja, adresa stanovanja, brojevi telefona mogu se iskoristiti za zloupotrebu identiteta.

Administracija Facebooka sa prezirom je propratila ovaj slučaj ističući da je haker "kirllos" poznat istražiteljima jer se bavi prodajom lažnih računa.

Portaparol kompanije Barry Schnitt kaže da je administracija Facebooka u istrazi koju je provela pokušala od njega kupiti pojedine informacije, ali haker nije bio u stanju da im bilo šta proda.

"Očekivali smo od kompanije iDefense ili bilo koga drugog ko sebe predstavlja kao sigurnosni ekspert da prvo provjeri slučaj, a ne samo da sa foruma pročita navode i prihvati ih kao činjenice koje potom objavi", kaže portparol Facebooka.