{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haker objavio finansijske tajne i dobio nadimak Robin Hood

S
24.2.2010. u 19:58
0
4
Haker objavio finansijske tajne i dobio nadimak Robin Hood
0
Haker objavio finansijske tajne i dobio nadimak Robin Hood
Foto: Ilustracija
Nepoznati haker dobio je u Latviji nadimak Robin Hood nakon što je nacionalnoj televiziji dostavio povjerljive finansijske podatke iz banaka i državnih firmi.
Haker, koji koristi ime Neo, po ugledu na glavnog junaka filma "Matrix", tvrdi da želi da građani saznaju ko se u Latviji bogati na recesiji, prenosi BBC.

On povremeno objavljuje detalje o vodećim letonskim firmama putem internetskog servisa Twitter i dostavlja informacije televiziji, čime je privukao veliku pažnju javnosti.

Vlada i policija pokrenuli su istragu o narušavanju bezbjednosti.

Do sada su objavljeni detalji o zaradama menadžera iz banke koja je dobila pomoć države. Izvještaji pokazuju da mnogi bankari nisu sebi umanjili plate, iako su to obećali.

Ostali podaci pokazuju da su kompanije u državnom vlasništvu isplaćivale bonuse svojim službenicima, iako su javno tražile pomoć Vlade.

Anonimni haker tvrdi da je došao u posjed više od sedam miliona povjerljivih poreskih dokumenata iz nadležne državne službe. Vjeruje se da haker boravi u Britaniji.

Televizijski voditelj državne televizije Ilze Nagla kaže da je haker stekao kultni status među Latvijcima.

"S jedne strane, on je ukrao povjerljive podatke i počinio krivično djelo. Ali u isto vrijeme postoji korist za javnost, u smislu da je sada obznanjeno mnogo informacija i da čitav sistem možda treba da bude transparentniji", rekla je Nagla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: