Tehnologija
0

Govor mržnje na internetu: Njemačka želi kažnjavati stranice koje "ne čiste" sporni sadržaj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačko ministarstvo pravde izradilo je nacrt zakona kojim je predviđena visoka novčana kazna za vlasnike društvenih mreža koje ne na vrijeme ne uklanjaju govor mržnje i ilegalan sadržaj.

Kako prenosi The Verge, riječ je o kazni koja može ići i do 50 miliona eura, a postojanje nacrta zakona u utorak je potvrdio ministar Heiko Maas.

Prema pisanju Associated Pressa, Facebook i slične web stranice morat će platiti kaznu svaki put kada se na njihovim platformama nađe sadržaj koji se može shvatiti kao prijetnja, govor mržnje ili namjerno širenje lažnih vijesti. Također, zakon traži da platforma vlastima proslijedi identitet postavljača problematičnog sadržaja, a za takve osobe je predviđena kazna i do pet miliona eura.

Predložene rigorozne mjere njemačke vlade dolaze nakon saznanja da Twitter uklanja samo jedan posto ilegalnog sadržaja sa svoje stranice, dok Facebook uklanja 39 posto prijavljenog sadržaja.

U testu provedenom početkom godine, Twitter u roku od 24 sata nije obrisao niti jedan sporni post, dok je Facebook obrisao 33 posto prijavljenog sadržaja. Šampion u uklanjanju spornog sadržaja je YouTube koji briše 90 posto prijavljenog "smeća".

Njemačka je izrazito rigorozna kada je u pitanju govor mržnje, a tokom godina od američkih je online kompanija tražila da sa svojih stranice uklanja sporne postove i objave. Također, Njemačka određene online kompanije kao što je Facebook želi u potpunosti tretirati pod kapo zakona o medijima.