Dostupna za Pixel uređaje
2

Googleova aplikacija Lookout prepoznaje predmete i znakove za slabovidne osobe

Klix.ba
Googleova aplikacija Lookout za identifikaciju predmeta najavljena prošle godine sada je postala dostupna za Pixel uređaje u SAD-u.

Kompanija Google je prošle godine najavila novu aplikaciju pod nazivom Lookout namijenjenu slabovidnim osobama. Aplikacija koristi AI tehnologiju za identifikaciju predmeta putem kamere smartphonea, može "čitati" saobraćajne znakove i natpise, skenirati bar kodove te identificirati valute. Ove sedmice je Google najavio da će Lookout biti konačno dostupan za preuzimanje, ali samo za Pixel uređaje u SAD-u.

Otkako je aplikacija najavljena prošle godine, Google ju je testirao i poboljšavao kvalitet njenih rezultata. Kompanija napominje da uprkos novoj tehnologiji Lookout neće uvijek davati 100 posto tačne rezultate.

Kako bi koristili aplikaciju Lookout, Google korisnicima preporučuje da nose svoj Pixel uređaj oko vrata ili smješten u prednji džep jakne ili sakoa. Na taj način će kamera smartphonea biti slobodna i moći će bilježiti detalje iz okoline, a time i identifikovati predmete i tekst u situacijama kada bi ljudi inače tražili pomoć drugih.

Još uvijek nije poznato da li će aplikacija biti dostupna na drugim uređajima osim Googleovih, no kompanija se nada da će aplikacija uskoro stići na više uređaja, u više zemalja te na više platformi.