Tehnologija
0

Googleov rival Wolfram Alpha pušten u rad

Sarajevo-x.com
Potencijalni rival slavnog pretraživača Googlea pod nazivom Wolfram Alpha počeo je sa radom u ponedjeljak, baš kako je i najavljeno.

Nova kompjuterska pretraživačka alatka koju je osmislio tim predvođen doktorom Stephenom Wolframom, britanskim fizičarem, predstavljena je krajem prošle sedmice, ali je danas počela raditi punim kapacitetom.

Wolfram Alpha je osmišljen tako da filteriše informacije i podatke u svojim bazama kako bi odgovorio na specifična pitanja koja se pred njega postavljaju. Cilj pretraživanja pomoću ove alatke je povratna informacija koja nudi samo jedan odgovor i to onaj pravi.

Zamišljeno je kao jednostavnije i učinkovitije pretraživanje od onog koje vam ponudi na stotine web stranica koje možda i ne nude traženi odgovor, kao što je slučaj kod Googlea i Yahooa.

Wolfram Alpha ne koristi web za pretragu kao Google, već odgovore crpi iz svoje ogromne baze podataka.

Brat doktora Wolframa, Conrad Wolfram, inače kreator web stranice i strateški direktor kompanije, izjavio je za list Telegraph: "Ako koristite pretraživač to je pomalo kao da ste kod bibliotekara koji vam donese čitavu gomilu papira koje morate pročitati da biste došli do odgovora. Ako koristite Wolfram Alphu, to je kao da imate svog ličnog analitičara koji preuzima pitanje i vraća se sa specifičnim setom odgovora koji odgovaraju vašem pitanju."

Reakcije prvih korisnika bile su raznolike. Ocijenjeno je da je baza podataka nove alatke dobra, a rezultati detaljni. Ipak, jedan jedini odgovor koji korisnici dobiju nije uvijek najrelevantniji, zbog čega neki i dalje favorizuju Google.

Prošle sedmice i sam Google je najavio kreiranje nove alatke nazvane Google Squared koja će korisnicima dozvoliti da ukucaju pitanje i dobiju listu informacija koje su s njim u vezi. Naprimjer, na pitanje o londonskim opštinama, izlistat će vam sve tamošnje opštine prema abecedi, kao i linkove do relevantnih web stranica i informacija o populaciji i načelnicima.