Googleov pokušaj spašavanja svijeta kvantnim računanjem

Googleov pokušaj spašavanja svijeta kvantnim računanjem
2
Klix.ba
16.10.2013. u 17:12
20
komentara
2

dijeljenja
Pored toga što je najveći internet pretraživač na svijetu te tvorac najpopularnijeg operativnog sistema za mobilne uređaje i zdravstvene kompanije, kao i pomagač u razvoju laboratorijski uzgojenog mesa, Google sada pokušava da riješi najveće društvene probleme kvantnim računanjem.
Google je ove godine kupio kvantni računar D-Wave 2, koji 3.600 puta brže obavlja operacije nego obični računari.

Kompanija se nada da će tako uspjeti pronaći lijekove za brojne bolesti, popraviti klimatske probleme i pomoći robotima da bolje razumiju ljudski govor.

U prvom u nizu snimaka objašnjavaju više o ovom računaru i radu kompanije sa kvantnim računanjem. Google se udružio sa američkom svemirskom agencijom NASA, kako bi objasnio osnove računara D-Wave i zašto je on toliko važan.

"Kvantna fizika sve dovodi u pitanje, prkosi svakoj intuiciji koju imate o svijetu prirode. Kvantno je veoma čudan režim fizike", navodi se na početku snimka.

Prema kvantnoj fizici, objekti postoje u stanju superpozicije, u kojoj istovremeno mogu biti različite stvari.

Kvantno računanje koristi ideje kvantne fizike u procesuiranj podataka pri mnogo većim brzinama. D-Wave računari rade na 512-qubitnim procesorima, dok su normalni računari digitalni i koriste 32-bitne ili 64-bitne procesore.

Iz Googlea tvrde da kvantni računari tjeraju ljude da razmisle o sofisticiranijim pristupima oblikovanju stvarnosti oko nas.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...