Internet
0

Googleov logo u čast 226 godina od rođenja Johna Jamesa Audubona

SRNA
Jedan od najvećih internet pretraživača na svijetu Google promijenio je logo, povodom 226. godišnjice od rođenja slikara, orintologa i prirodnjača Johna Jamesa Audubona.

John James Audubon rođen je 26. aprila 1785. godine u San Domingu. Ovaj Amerikanac francuskog porijekla bio je istovremeno i prirodnjak, i orintolog i lovac i slikar.

Ptice Amerike za njega su bila pravo blago koje je oslikao i opisao na način na koji prije njega to niko nije uradio, po čemu je ostao zapamćen i dan danas.

Odubon je razvio sopstveni, specifičan metod crtanja ptica. Prvo bi ih ubio, a potom kao takve oslanjao na žice kako bi bile u što prirodnijem položaju. 

Kada se radilo o velikim pticama poput orla, znao je da provede čak i po petnaest sati dnevno pripremajući ga i crtajući ga. 

Gledajući njegove slike može se uočiti da ih je često slikao uhvaćene u pokretu, kako jedu ili love, što je potpuno suprotno od načina prikazivanja njegovih prethodnika.

Uticaj kakav je John James Audubon imao na ornitologiju i historiju prirode bio je dalekosežan, s obzirom da je veliki broj kasnijih ornitoloških radova bio inspirisan njime. 
Zanimljivo je da ga Charles Darwin čak tri puta citira u svom djelu "O porijeklu vrsta", ali i u kasnijim radovima. 

Bez obzira što su mnogi Audubonovi savremenici primijetili greške u njegovom posmatranju, ipak je dao značajan doprinos razumijevanju ponašanja, ali i anatomije ptica. Otkrio je 25 novih vrsta i 12 podvrsta ptica.

Njegovo djelo "Ptice Amerike" smatra se jednim od najznačajnijih primjeraka umjetnosti. 

Ona sadrži 435 rukom obojenih ilustracija koje su urađene po Audubonovim prethodno izrađenim bakrorezima, a svaka slika propraćena je detaljnim naučnim opisom. 

Primjerak "Ptica Amerike" prodat je 2000. za 8,8 miliona dolara, što je do nedavno bio rekord za knjigu sa aukcije. 

Međutim, 2010. godine anonimni kolekcionar kupio je rijedak primjerak ove knjige za 10,2 miliona dolara na aukciji u Londonu.
Audubon je želio da otputuje u dijelove Amerike čije ptice još nije uspio da opiše, ali mu zdravstveno stanje nije dozvolilo da zamisao i realizuje.

 Godine 1848. počinje da ispoljava znake senilnosti, a već 27. januara 1851. godine umire u porodičnoj kući. U njegovu čast izgrađan je impozantan spomenik na groblju koje je centar Baštine ružinog okruga u New Yorku.