{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google zvanično najavio novi Android M do kraja ove godine

Klix.ba
28.5.2015. u 21:59
29
20
Google zvanično najavio novi Android M do kraja ove godine
29
Google zvanično najavio novi Android M do kraja ove godine
Google je na godišnjoj konferenciji developera najavio novu verziju Androida - Android M. On će ove godine naslijediti verzijuAndroid Lollipop i imat će dosta novih karakteristika i poboljšan rad.
No, u isto vrijeme, viši potpredsjednik za razvoj proizvoda Sundar Pichai rekao je da se kompanija vraća na osnove i da će unaprijediti kvalitet platforme. Dok je Andorid 5.0 Lollipop imao novi dizajn, M će biti fokusiran na unapređenje stabilnosti i korisnost softvera.

Dave Burke, potpredsjednik inžinjeringa u Googleu, rekao je da kompanija još radi na doradi Androida i sklapanju ideja u jezgru sistema. Postoji šest novih područja na kojih se Google fokusirao u Andoridu M s ciljem poboljšanja performansa i učinkovitosti.

Redizajniran je sistem aplikacijskih dozvola. Korisnici će moći odobriti ili odbaciti sigurnosne dozvole kao što su pristup kameri ili lokaciji kada se u aplikaciji to od njih zatraži. To je potpuno drugačije od trenutnog Androida koji traži dozvolu onog trenutka kada se instalira aplikacija.

Aplikacija Chrome će biti unaprijeđena i imat će novu opciju "Chrome Custom Tab" zahvaljujući kojoj nećete morati mijenjati aplikacije već ćete sve imati u opcijama Chroma koji će pohraniti sve vaše šifre.

Aplikacija "sistem povezivanja" bit će unaprijeđena i korisnik će moći otvarati sadržaje direktno, bez prekidanja dijaloškog prozora svaki put kada želi nešto otvoriti. Naprimjer, ukoliko kliknete na Twitter dok ste u emailu, Twitter aplikacija će se odmah otvoriti umjesto da vas pita želite li koristiti Twitter da vidite sadržaj koji je na njemu.

Predstavljen i novi sistem plaćanja nazvan Android Pay koji koristi NFC i HCE za uslugu "klikni i plati". Android Pay će biti instaliran na AT&T, Verizon i T-Mobile uređajima, a bit će dostupna za korištenje u 700.000 prodavnica u SAD-u. Podržavat će skeniranje otisaka prstiju, slično onome koji ima Samsung Galaxy S6.

Obećavaju i duže trajanje baterije, a imat će i značajku Doze koja omogućava sistemu da bolje izvršava pozadinske procese. Android M također uvodi maternji USB tip C koji omogućava brže i lakše punjenje. Unaprijeđene su i opcije kontrole zvuka i copy-paste.

Poručili su da to nije sve i da će novosti biti objavljivane i u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: